Türk öğrencilerin yabancı ülkelerde öğrenimleri hakkında düzenlenen yeni Yönetmelik 01/03/2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir (tıklayınız). Bu Yönetmelik ile öğrencilerimizin öğrenim süreci ile istihdam sürecinde yapılan iş ve işlemlerine dair önemli değişiklikler hayata geçirilmiştir. Bu değişikliklerden belli başlıları aşağıda yer almaktadır;
1- Eski uygulamada resmî burssuz öğrenciler için herhangi bir ödeme yapılmamakta iken yapılan düzenleme ile hastalık, ölüm gibi istisnai hâllerde resmî burssuz öğrenciler için ödeme yapılması öngörülmüştür (madde 4/1-ş).
2- Eski uygulamada hazırlık öğreniminin öğrenime başlamadan en geç bir ay önce yurt dışı temsilciliklerine bildirilmesi zorunlu iken yapılan düzenleme ile hazırlık öğrenimi taleplerinin öğrenime başlanan tarihten itibaren bir aya kadar yapılabileceği öngörülmüştür. (madde 10/2)
3- Eski uygulamada öğrenim planı, ders içeriği bakımından yurt içi akademik danışmanlarca, öğrenim süresi bakımından yurt dışı temsilciliğince onaylanırken yapılan düzenleme ile süre bakımından yurt dışı temsilciliği, ders içeriği bakımından ise yurt içi akademik danışman veya zorunlu hâllerde koordinatör tarafından incelenerek bildirilen görüş neticesinde Bakanlık ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluş tarafından onaylanacağı öngörülmüştür. (madde 12/2)
4- Öğrencilerimizin esas öğrenimleri esnasında öğrenim gördükleri konularla ilgili olarak teknik bilgi ve görgülerini artırmak ve süresi üç ayı aşmamak üzere bulundukları ülkelerde veya zorunlu hâllerde diğer ülkelerdeki kurum veya kuruluşlarda staj yapmalarına yurt dışı temsilciliğince, bunların bulunmadığı ülkelerde ise Bakanlık ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşça izin verilebileceği öngörülmüştür. (madde 13/1)
5- Eski uygulamada tez ve alan çalışması için öğrencilerimizin en az iki ay önceden başvurmaları halinde yurt dışı temsilciliklerince izin verilebilirken yapılan düzenleme ile bu süre bir ay olarak güncellenmiştir. (madde 13/2)
6- Eski uygulamada yurt dışında bilimsel etkinliklere katılacak öğrencilerin en az iki ay önce başvurmaları gerekmekte iken yapılan düzenleme ile başvuru süresinden kaynaklı olarak mağduriyet yaşanmamasını teminen, başvuru süresinin en az bir ay önce olarak belirlenmesi öngörülmüştür (madde 13/3).
7- Yasal veya kurumsal bir engel olmaması hâlinde öğrencilerin, tezlerinin ilgili bölümü ile yurt dışındaki öğrenim süreleri boyunca yapılan tüm bilimsel çalışmalarının ilgili bölümüne çalışmanın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin desteğiyle yapıldığını belirten bir ibarenin yazılması öngörülmüştür. (madde 13/4)
8- Eski uygulamada doktora sonrası çalışma için resmî burssuz statüde en fazla bir yıl süre verilebilmekte iken yapılan düzenleme ile bu sürenin en fazla iki yıla kadar verilebilmesi öngörülmüştür (madde 18/1).
9- Eski uygulamada yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin akademik gelişim raporlarını her üç ayda bir Bakanlığımıza sunmaları gerekmekte iken yapılan düzenleme ile bu raporların her yıl ocak ve haziran ayları içerisinde Bakanlığımıza sunulması öngörülmüştür. (madde 19/2) Öğrencilerimiz, daha önce yurt dışı temsilciliklerine dilekçe ekinde gönderdikleri akademik gelişim raporlarını Haziran 2020 itibariyle REBUS'a yükleyeceklerdir.
10- Eski uygulamada yurt dışındaki üniversitelerden kabul almak üzere öğrencilere 18 aya kadar bekleme süresi verilebilmekte iken yapılan düzenleme ile öğrencilerin yurt dışına çıkış sürecinin hızlandırılmasını teminen en fazla 12 aya kadar bekleme süresi verilmesi ve en geç bekleme süresini takip eden eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrenime başlanması öngörülmüştür (madde 20/1).
11- Yapılan düzenleme ile askerlik hizmetini yerine getiren erkek öğrenciler, doğum yapan kadın öğrenciler, uzun süreli sağlık kurulu raporuyla belgelenen hastalık sebebiyle öğrenimine devam edemeyen öğrenciler ile Bakanlıkça uygun görülen gerekçelerle burssuz izinli sayılan öğrencilerin izinde geçen süreleri öğrenim sürelerine ekleneceği öngörülmüştür. (madde 20/4)
12- Yapılan düzenleme ile yurt dışında öğrenimlerine devam eden resmî burslu ve kısmi resmî burslu kadın öğrencilere, istekleri üzerine on altı haftaya kadar burslu izin verileceği, beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun öğrenim görmeye uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın öğrencinin, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar öğrenimine devam edebileceği öngörülmüştür. İlaveten doğum öncesinde bu rapora dayanarak öğrenim gördüğü sürelerin doğum sonrası burslu izin süresine ekleneceği, bu öğrencilere burslu izin süresinin bitiminden itibaren istekleri üzerine on iki aya kadar burssuz izin verileceği izinde geçen sürelerin öğrenim süresine ekleneceği öngörülmüştür. (madde 20/5)
13- Yapılan düzenleme ile aynı yıl içinde iki ayı aşan süreler için yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlık ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluştan izin almadan öğrenim yerinden ayrılan ve/veya izinli olarak bulunduğu süre sonunda öğrenim yerine dönmeyen öğrencilere izinsiz oldukları sürelerde burs ödenmeyeceği, öğrenim süreleri içinde fiilin tekrarlanması hâlinde 32 nci madde hükümlerine göre işlem yapılabileceği öngörülmüştür. (madde 31/1)
14- Yapılan düzenleme ile 32 nci maddenin birinci fıkrasına göre tesis edilen işleme, Bakanlık kararının ilgiliye yazı ile tebliğ edildiği tarihten itibaren verilen karara beş işgünü içinde yazılı olarak itiraz edilebileceği, süresi içinde itiraz edilmezse verilen kararın kesinleşeceği; İtiraz hâlinde, Bakanlığın ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşun beş işgünü içinde dosya üzerinde yapacağı inceleme sonucunda, verilen kararı onaylayabileceği veya kaldırabileceği öngörülmüştür. (madde 32/2)
15- Mevcut uygulamada yurt dışındaki öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler görev talep dilekçelerini yurt dışı temsilciliklerine vermekte ve atama sürecine ilişkin işlemler Bakanlığımızca takip edilmekte iken Sayıştay görüşü dikkate alınarak yapılan düzenleme ile öğrencilerin görev talep dilekçelerini doğrudan adına öğrenim gördükleri kurumlara vermesi ve atama işlemlerinin bu kurumlarca yerine getirilmesi öngörülmüştür (madde 34/4-5). Bu düzenleme neticesinde öğrenimlerini başarıyla tamamladığını belgeleyen öğrencilerimiz görev talebinde bulunmak amacıyla yurda dönüş izin dilekçesini yurt dışı temsilciliklerimize verecekler, yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından öğrencilerimizin öğrenimlerini tamamladıkları teyit edildikten sonra öğrencilerimize yurda dönüş izni verilecektir. Yurt dışı temsilciliklerimizin öğrencilere verdikleri izinleri Bakanlığa bildirmeleri gerekmektedir.